I really love this apricot Ice Cream (he,he sorry) I love home made Ice Cream and normally I dont like others(I find so sweet) homemad.are more healthy and yummy I think, anyway bookmarked this recipe to the summer.( remmeber you can make the recipe with canned apricots)
Adapted from The Perfect Scoop by David Lebovitz and always I think in him like the Ice Cream king. His recipes are simple and amazing. When I see his recipes in his blog or when talk about Paris (he live there) I woul like sing "I love Paris in the morning, I love Paris every time...."
Ingredients
10 to 16 ripe and fresh apricots ( depending on size)
(or canned apricots)
1/2 cup water
1/2 cup sugar
1 1/2 cup heavy cream
a few drops freshly squeezed lemon juice
Directions
Slice open the apricots and remove the pits, then cut each apricot into quarters. Cook the apricot pieces with the water in a covered medium saucepan over medium heat until tender, about 8 minutes, and stirring occasionally. Remove from the heat and stir in the sugar until dissolved. Let cool to room temperature.
When are cool, purée the apricots and any liquid in a blender or food processor until smooth. Taste a big spoonful; if there are any small fibers, press the mixture through a mesh strainer to remove them. Stir in the cream, and lemon juice.
Put the apricot Ice cream in a metal container and place in the freeze by 50 minutes.
After this time, open the door and check it.
As it starts to freeze near the edges, remove it from the freezer and stir it vigorously with a spatula or whisk. Really beat it up and break up any frozen sections. Return to freezer.
.Keep checking periodically and stirring while it freezes (by hand or with the electric mixer) until the ice cream is frozen. It will likely take 2-3 hours to be ready.More late serve with an Ice cream spoon, you can serve with some fruits, chocolate or toasted almonds.
EN ESPAÑOL
Helado de damascos o albaricoques
Me gustó mucho este helado de damascos (o albaricoques) lo complicado cuando uno hace estas cosas en casa te empiezan a no gustar por ejemplo los helados comerciales (los encuentro demasiado dulces a veces) y el sabor es absolutamente distinto.
En el tiempo de la Colonia aquí en Chile los primeros helados se hacían con nieve traída de la Cordillera, ya se usaban de postre.
Si quieren saber más de las historias de los helados en general y aquí en Chile vean este entretenido post de mi amiga Anabella
En todo caso para los que estan en invierno pueden marca esta receta aunque pueden hacerla con damascos envasados.
Esta receta está adaptada de David Lebovitz de su libro especial de helados. Para mí él es como el rey de los helados.
Ingredientes
10 a 16 damascos maduros (depende del tamaño)
1/2 taza de agua
1/2 taza de azúcar
1 y 1/2 taza de crema
algunas gotas de jugo de limón
Preparación
Abrir los damascos y sacarles el hueso o la semilla, cortarlos en cuartos, cocerlos con el agua en una olla mediana.Hasta que estén tiernos aproximadamente por unos 8 minutos.
Retirar del fuego y agregar el azúcar revolviendo hasta que se disuelva.
Dejar enfriar a temperatura ambiente.
Cuando ya esten fríos moler los damascos en una licuadora o en un procesador hasta que tenga una consistencia cremosa.
Unir esta mezcla de damascos con la crema y las gotas de limon. Unir bien.
Vaciar esta mezcla en una fuente metálica y llevar al freezer por unos 50 minutos.
Revisar si ya está congelado en los bordes, retirar y batir un poco para romper los cristales de hielo.
Llevar nuevamente al freezer.
Chequear una vez más despues de un rato batir nuevamente y congelar por unas dos horas.
Se puede servir con chocolate en trozos, frutas o almendras tostadas.
Servir con unacuchara especial para helados.
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