Welk, well you know about my apricots trees so we have here other recipe with apricots, you can save for your summer season and of course you can use canned apricots too, because is a Pie to every time.
I adapted this recipe from the book "La buena mesa" (the good cook) from Olga Edwards and antique and wonderful book here in Chile.
Ingredients
60 grs. soft butter
2 tablespoon of caster sugar
1 cup of flour (240 grs.)
1 huevo
Cream
2 cups of whole milk (480 cc)
3 ablespoon of sugar
2 1/2 tablespoon of corn flour
3 yolks beaten
vanilla extract
fresh apricots
or canned apricots
glass sugar to powder
Method
Place the butter in your mixer (or in a bowl) and beat until softened. Add sugar and beat until light and fluffy. Gradually add the beaten egg, beating just until incorporated. Add the flour mixture all at once and mix just until it forms a ball.
.When the pastry is rolled to the desired size, lightly roll pastry around your rolling pin, dusting off any excess flour as you roll. Unroll onto top of tart pan.
Gently lay in pan and with a small floured piece of pastry, lightly press pastry into bottom and up sides of pan. Roll your rolling pin over top of pan to get rid of excess pastry. Prick bottom of dough (this will prevent the dough from puffing up as it bakes).
Preheat the oven at 180°c. Bake until the dough is little golden.
Set aside.
Pastry Cream:
In a medium-sized stainless steel bowl, mix the sugar and egg yolks together with a wooden spoon. (Never let the mixture sit too long or you will get pieces of egg forming.) Sift the cornstarch (corn flour) and then add to the egg mixture, mixing until you get a smooth paste.
Meanwhile, in a saucepan combine the milk and vanilla on medium heat until boiling. (The milk will foam up to the top of pan when done, so watch carefully.) Remove from heat and add slowly to egg mixture, whisking constantly to prevent curdling. (If you get a few pieces of egg (curdling) in the mixture, pour through a strainer.)
Spread the cream on the bottom of the pastry crust.
Powder with sugar glass.
Place the apricots evenly over the cream. Bake for about 15 minutes, or until the the tart is puffed and light brown in color. Remove from oven and place on a wire rack to cool.
If you want brush with apricot jam over the tart.
EN ESPAÑOL
Tarta de damascos
Ya saben que he tenido damascos (albaricoques)como nunca, he repartido, he hecho mermelada (que tambien he regalado) y he hecho algunas recetas como esta tarta de damascos. Los que esten en invierno pueden hacer la tarta con damascos envasados, y los que puedan con damascos frescos.
La receta está adaptada de una de la Sra. Olga B de Edwards del libro "La Buena Mesa" un excelente libro de cocina uno de los mejores, el mío es antiquísimo me lo pasó hace tiempo mi mamá pero la versión nueva está mejor aún con fotos preparada por Rosario Valdés Chadwick.
Ingredientes
Para la masa
60 grs. de mantequilla blanda o suave
2 cucharadas de azúcar impalpable
1 taza de harina (240 grs.)
1 huevo
Crema pastelera (para el relleno)
2 tazas de leche (480 cc)
3 cucharadas de azúcar
2 cucharadas de maicena
3 yemas de huevo batidas
extracto de vainilla
mitades de damascos frescos
o envasados
azúcar glass para espolvorear
Preparación
En un bol o en la mixer colocar la mantequilla y batir suavemente, agregar el azúcar y batir hasta que la mezcla esté suave.
Agregar el huevo ya batido hasta incorporar. Agregar la harina uniendo para formar una masa.
Sobre una superficie lisa enharinada extender la masa y estirar con un rodillo un tamaño para un molde de 22 o 24 cm.
Pinchar con un tenedor y llevar a horno a temperatura media (180°c) hasta que esté un poco dorada.
Retirar y reservar.
Crema pastelera
En una bol mezclar las yemas y el azúcar con una cuchara de madera.
Agregar la maicena a la mezcla de yemas y azúcar, mezclar bien.
En una olla calentar la leche con la vainilla hasta que casi hierva, bajar el fuego y agregar la mezcla de yemas y azucar. Revolver bien hasta que se logre una crema espesa.
Esparcir esta crema sobre la masa de tarta. Encima colocar los damascos en mitades y espolvorear con azucar glass.
Llevar a horno(180°c) por unos 15 minutos o hasta que esté ligeramente dorado.
Retirar y dejar enfriar antes de servir.
Al sacarlo se puede pintar con un poco de mermelada de damascos.
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