Classic Linzer tart











This Austrian specialty, associated with the city of Linz, is a tart filled with raspberry jam. Linzertorte is nonetheless a beloved tradition. Criss-crossed with strips of rich nut pastry, the diamonds of ruby-red jam peek through like jewels.
The crust of a Linzertorte may vary in color depending on whether the almonds are whole or blanched, and if the almonds are toasted. My personal preference is to use almonds grinded with peel..

This torte looks so pretty with a dusting of confectioners' sugar and maybe a dollop of whipped cream.






Ingredients

200 grs. all puropose flour
125 grs. grinded almonds
125 grs. of butter or margarine slightly softened
125 grs. sugar
1 egg
1 lemon zest
1 teaspoon of cinnamon powder
1 teaspoon of cacao powder
1 pinch of salt
250 grs. of raspberry jam
some milk

Method

You will need a tart pan about 24 or 26 cm.

Over a floured table mix the flour, salt, butter and sugar, knead with hands and then add the ground almonds lemon zest, cinnamon powder and cacao.Mix well with your figers. Knead  and   make a ball .Preheat the oven at 180°c.
Place in the fridge by 1 hour.

 Remove the dough from the fridge to extend it with a roller. Spread 2 / 3 of dough and save the rest for the lattices.
If you think is needed add some flour to extend

With floured hands, press two-thirds of dough into bottom and up side  tart pan with removable bottom.
Spread raspberry jam over bottom of tart shell to 1/4 inch from edge. Divide remaining dough into  equal pieces. On lightly floured surface, with floured hands, roll each piece into an 8 1/2-inch-long rope. Place 5 ropes, about 1 1/2 inches apart, over filling; do not seal ends. Make lattice top --  with remaining 5 ropes.
Brush with some milk.
Bake the tart for 30 minutes at oven.or until the pastry is golden brown and set. Let the torte cool on a wire rack before unmolding. Although you can serve this torte the same day as it is baked I like to cover and store it overnight before serving. This torte is lovely served warm with a dollop of whipped cream. Dust the top of the torte with confectioners' sugar.




EN ESPAÑOL







Como muchos sabran esta deliciosa tarta viene de Austria (como muchas recetas deliciosas) obviamente hay pequeñas diferencias entre una y otra receta.Pero revisando varias no hay tanta diversidad, algunos en vez de almendras utilizan avellanas molidas que tambien son muy buenas para estas tartas.
Esta tarta con masa de almendras lleva un relleno de mermelada de frambuesas y es absolutamente deliciosa.


Ingredientes

200 grs. de harina sin poolvos de hornear
125 grs. de almendras molidas
125 grs de mantequilla o margarina  a temperatura ambiente
125 grs. de azúcar
1 huevo
ralladura de un limón (la cáscara)
1 cucharadita de canela en polvo
1 cucharadita de cacao en polvo
1 pizca de sal
250 grs. de mermelada de frambuesa
un poco de leche

Preparación

Se necesita un molde de tarta con fondo removible de unos 24 o 26 cm.
Verter la harina sobre la mesa de trabajo, hacer un hueco en el centro, agregar la pizca de sal, el azúcar, la mantequilla y el huevo, unir bien amasando con las manos y luego agregar las almendras molidas, la cascara de limón rallada, canela y cacao.
Unir todo bien con la yema de los dedos.
Amasar hasta que adquiera una consistencia arenosa.
Precalentar el horno a 180° c.
Hacer una bola con la masa y envolverla en film plástico, llevarla al refrigerador y dejarla por una
hora.
Extender 2/3 de la masa (el resto es para hacer el enrejado)
Extender con el rodillo y colocarla sobre el molde de tarta presionandola contra el fondo y las paredes.
Esparcir la mermelada de frambuesa sobre la masa de la tarta.
Extender el resto de la masa  y cortar tiras de 1 cm. más o menos, y colocarlas sobre la tarta para hacer el enrejado.Pincelarlas con un poco de leche.
Llevarla a horno por unos 30 minutos.
O hasta que esté dorada y firme.
Dejarla enfriar antes de cortarla o servir, si se hace el día antes es mejor.
Servir con un poco de crema batida (si se quiere) o con azúcar impalpable encima.

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