Chile pepper chicken -Ají de gallina (A peruvian recipe)














Ají de Gallina (Spanish for chili pepper chicken) is a traditional Peruvian dish which has its roots in the social upheaval of the French Revolution in 1789.
Chefs working for wealthy families lost their jobs after French aristocrats were imprisoned and executed. Some of these chefs travelled to the New World, including Peru, bringing with them French culinary expertise.
 Wealthy Peruvian creole families hired them to demonstrate their wealth to the ruling Spaniards. The fusion of local cuisines with French cooking traditions led to many new recipes, including ají de gallina.
This is a shredded chicken dish in a spicy sauce flavored with cheese, garlic, nuts and Peruvian chili peppers Peruvians love eating this dish every day possible.

Like many recipes in the world  Ají de gallina born from a mix of french chefs and the local cuisine, is a nice and lovely dish.
Here in Chile we eat and prepare a lot of Peruvian food because we love it!
I make always. I posted this when I begin blog but I think the pictures do not do justice and this recipe is a little different than the first and is absolutely yummy!

 
Ingredients

600 grs.boiled chicken (I make a breast)
6 o7 slices of white loaf bread
1 onion chopped
1/2 cup of vegetable  oil
1 teaspoon of grinded paprika
salt  pepper
 1 Chile pepper chopped  without seeds (or ají paste)
3 tablespoon of parmesan grated cheese
1/2 cup of grinded waltnuts
1 tin of evaporated milk
3 boiled eggs
2 garlic clove
turmeric powder

Method

Boil chicken in water with salt and pepper.. Remove bones and break into bite size pieces keeping the resulting children stock..
Soak the bread in the evaporated milk,then stir, it should be like puree.

Vegetable oil in a large saucepan over medium heat. Stir in minced garlic and minced onion; cook until the onion has softened and turned translucent, about 5 minutes. Stir in shredded chicken and aji  until heated through. Pour in bread puree and cook until hot, stirring frequently. Add more chicken stock if needed to keep from getting too thick. Season with turmeric and simmer for 5 minutes more.

Add the chopped waltnuts-
Serve with boilked potatoes and pieces of boiled eggs.













EN ESPAÑOL

Ají de gallina (receta peruana)











El Ají de gallina es un plato que viene del tiempo de la revolución francesa, alrededor del 1700.
Se cree que este plato lo inventaron chefs franceses que despues de la Revolución se vinieron a América del Sur buscando nuevos horizontes.
Aqui en América unieron sus conocimientos con platos de cocina  peruana, o sea  ya nace la comida fusión.
En todo caso es un plato delicioso que hago siempre.
Si tienen niños ponganle poco ají o separen una porción aunque a los mios les día ají de gallina cuando tenían unos 4 años.
Si pueden conseguir ají peruano (en el Jumbo o en la Vega) es mucho más sabroso y no tan picante, yo ocupé ají verde picado pero no demasiado.

Ingredientes

600 grs. pollo cocido.
6 o 7 tajadas pan de molde blanco sin las orillas
1 cebolla picada fina
1/2 taza de aceite vegetal
1 cucharadita de paprika molida
sal y pimienta
1 ají verde picado o ají amarillo peruano
3 cucharadas de queso rallado
1 tarro leche evaporada
1/2 taza de nueces
3 huevos duros en tajadas
2 dientes de ajo
cúrcuma en polvo

Preparación

Cocinar la pechuga o presas de pollo con sal y pimienta.
Cuando esté listo retirar los huesos y el pellejo. Reservar el caldo.
Remojar las tajadas de pan en la leche evaporada, dejar un rato y revolver hasta que se forme una especie de puré.

En un sartén poner el aceite y agregar la cebolla y el ajo, cocinar hasta que la cebolla esté tierna.
Agregar el pollo desmenuzado y el ají, revolver bien.
Agregar el pan remojado revolver y verificar la sazón, agregar si es necesario má sal o pimienta.
Si se quiere más espeso se puede agregar más caldo de pollo.
Agregar la cúrcuma en polvo y cocinar por unos 5 minutos.
Agregar las nueces picadas.
Dejar reposar un poco.
Servir con papas cocidas y las tajas de huevo duro.

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