Liquidambars and always some dog in the picture
Autumn seems to finally be here, which pleased me so much.
This has been a busy summer and too long.
BTW I love the fall.
Well now let's what interests to you. : The recipe!
If you love spices like me and especially from India will love this recipe.
A cream or custard with a hint of saffron and cardamom almond crumble.
Absolutely delicious.
I made this recipe for the birthday of my husband.
Happy Birthday Gerardo!
Source: Sugar et al
Ingredients
4 or 5 servings
3/4 cup of milk
saffron (a pinch)
1 1/2 cup heavy cream
4 egg yolks
2 tablespoons sugar
cardamom crumble (recipe below)
Strawberries or others fruit of your choise to serve
Whipped cream (optional)
Method
Soak the saffron in milk for 30 minutes (if you have saffron powder use only a pinch) to infuse.
Preheat oven to 160°c .
Combine cream and milk in a saucepan over medium heat.
Cook stirring constantly for 5 minutes (do not allow to boil).
Remove saucepan from heat.
Whisk egg yolk with 2 tablespoons of milk, sugar and spices in a heatproof bowl until combined.
Pour the warm cream with egg yolk mixture, little at a time whisking constantly until smooth.
Take care not add the entire cream eggs together as it can overcook the eggs.
Strain the liquid into a pouring jug pressing the residue in the strainer to ensure maximum extraction of flavor and color from the saffron.
Divide the custard into 4 or five ramekins , Place in a deep baking tray. Pour boiling water into baking tray until halfway up sides of ramekins.
Bake custard for 45 minutes or until just set.
Remove from the oven and take the ramekins out of the water bath. Leave to cool to room temperature. Refrigerate by two hours. Serve with fruits and crumble.
Cardamom crumble
1/2 cup plain flour
50 g butter chilled and chopped into cubes
1/4 cup brown sugar
1/2 teaspoon powdered green cardamom
1/4 cup sliced almonds
Preheat oven to 180° C
Line a baking tray with baking paper.
Place all the ingredientes in a medium bowl. Use your fingertips to rub the butter into the mixture until you have small and large crumbs. Spread the mixture in a thin layer onto the prepared baking tray. Bake 15 minutes or until crumble is golden brown. Remove from oven and cool completely before use.
Note:
We celebrated last nigh Gerardo's birthday and our family loved this dessert!
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En español
Crema de azafran con crumble de cardamomo
Me encantan las especias en general, ya hemos hablado de la albahaca, o romero pero me gustan mucho las especies de India, y por eso me gustó esta receta, novedosa y deliciosa.
Una especia de flan con una pizca de azafrán (solo una pizca) y con un crumble con cardamomo y almendras, delicioso!
Ingredientes
3/4 taza de leche semi descremada
Una pizca de azafrán ( o una hebrita)
1 taza y 1/2 de crema espesa
4 yemas de huevo
2 cucharadas de azúcar
crumble de cardamomo y almendras (receta más abajo)
Frutillas u otra fruta para servir .
Preparación
Si se usa hebras de azafrán remojar unos 30 minutos en la leche. Despues retirar.
Si es azafran en polvo (como viene a veces) agregar directamente a la leche.
Precalentar el horno a 160°c.
En una olla mezclar la leche, la crema,y calentar a fuego medio un rato.
que no hierva.
Retirar del fuego.
Aparte en un bowl batir las yemas con el azúcar hasta que este bien mezclado.
Agregar esta mezcla de yemas a la crema y leche, calentar suavemente siempre revolviendo.
Calentar hasta que espese.
Apagr y pasar el liquido por un colador para retirar cualquier grumo.
Dividir la crema de azafran en 4 o 5 pocillos de cerámica aptos para horno, colocar en una fuente que tenga agua hasta la mitad y llevar a horno.
Cocinar unos 45 minutos hasta que la textura se vea firme.
Apagar, retirar del horno y dejar enfriar temperatura
ambiente.
Sevir con el crumble y algunas frutas.
Crumble de cardamomo
1/2 taza de harina
50 gramos de mantequilla bien helada en trozos.
1/4 taza de azúcar rubia.
1/2 cucharadita de cardamomo molido
(si son semillas molerlas en el mortero)
1/4 taza de almendras
Precalentar el horno a 180°c
Cubrir con papel mantequilla una bandeja para horno.
Colocar todos los ingredientes en un bowl mediano. Mezclar con los dedos haciendo migajas, Esparcir la mezcla sobre la bandeja de horno y hornear por unos 15 minutos o hasta que la mezcla se vea dorada y crujiente.
retirar y dejar enfriar antes de usar.
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