Lemon curd Ice cream (helado con crema de limon)





Really I love all  desserts  with lemon, for years my favorite dessert was Lemon pie (and still) and I saved this recipe for many weeks  
Finally I made some days ago.
Was amazing and all here loved so much.
This homemade no churn ice cream is perfectly smooth and creamy.
And the lemon curd make this a perfect dessert.

Adapted from  :Life tastes Good







Ingredients

4 servings

1 1/2 cup heavy cream chilled
3/4  can  sweetened condensed milk 
Lemon curd  (recipe below)



Method

Make the lemon curd in advance and have it chilled and ready.
Chill your bowl and whisk attachment in the freezer about 15 minutes.
When is nicely chilled. add 1 1/2 cup of heavy cream to the bowl and whisk on high until soft peaks form.
Soft peaks are formed when you lift the whisk attachment out of the cream and it leaves a peak with the tip bending over. 
The time it takes to create soft peaks will vary depending on the speed of your mixer but would be only by onw or two minutes.

Then gently fold sweetened condensed milk to whipped cream until combined.
Carefully spoon 1/2 whipped cream mixture into a loaf pan. Top with several dollops of lemon curd and gently swirl with a knife.
Give it a taste and add more lemon curd as desired.
Spoon the rest of the whipped cream mixture into the loaf pan and top with several dollops of lemon curd. Again swirl the Lemon curd into the ice cream.
Give it a taste and add more lemon curd.
Cover with plastic wrap and place in freezer until solid. (about 3 to 4 hours) Serve and enjoy.




Lemon curd

(I find amazing this recipe because is make in microwave)


1/4 cup unsalted butter melted
1/2 cup fresh lemon juice
1 cup sugar
3 eggs beaten
1 tablespoon lemon zest


In a large, microwave safe bowl, melt 1/4 unsalted butter in the microwave (about 45 seconds). Add 1/2 cup fresh lemon juice, 3 eggs, 1 cup sugar and 1 tablespoon lemon zest.
Whisk until ingredients are mixed.
Place the bowl in the microwave and cook on high power for 1 minute.
Remove from heat and whisk throughly. The mixture will still be thin, but the whisking is key so be sure to whisk after each heating.
Microwave again for 30 seconds and remove and whisk well.
Repeat this process 3 more times until the mixture thickens enough to coat the back of a spoon.
Once the mixture is thickened and creamy like custard allow it to cool.
When is cooled you can use or cover and refrigerate until ready to serve.






Print recipe here



















En español
Helado de crema y limon









Este helado es delicioso, se hace una crema base que no es dificil y se prepara aparte un lemon curd que es una crema de limón pero especial.
Es adictivo :)







Ingredients

(4 o 5 porciones)
1 taza y media de crema para batir  bien fría
3/4 tarro de leche condensada
Lemon curd (crema de limón )  ver más abajo


Preparacion

Primero hacer la crema de limón para que se vaya enfriando .
Primero enfriar el bol que se va a ocupar y las aspas de la batidora para que esten frias. 
Colocar en el freezer unos 15 minutos.
En el bol colocar la crema fría y batir bien hasta que tenga una consistencia firme. 
Se debe ver suave pero firme.
Agregar de a poco la leche condensada y batir suavemente para unir bien.
Una vez que esta bien mezclado preparar un molde alargado
(mejor metálico)
 y agregar primero en el fondo una capa de crema de helado y encima esparcir crema de limon ya preparada-
Vaciar el resto de la crema  y agregar nuevamente el lemon curd haciendo dibujos. Para mezclar un poco.
Cubrir con un plastico transparente dejar enfriar en el freezer hasta que se congele.  De unas 3 a 4 horas para que quede bueno para servir.

Lemon curd o crema de limón

(esta receta se hace en microondas y es estupenda tambien para otros postres)

Ingredientes

1/4 taza de mantequilla derretida
1/2 taza de jugo de limón
1 taza de azúcar
3 huevos batidos
1 cucharada ralladura de limón

Preparación

En un bol de vidrio apto para microondas derretir la mantequilla por unos 45 segundos.
Agregar la 1/2 taza de jugo de limón y mezclar bien.Luego el azucar, los huevos batidos y la ralladura de limón.
Mezclar nuevamente.
Llevar a microondas en potencia alta por 1 minuto.
Retirar y batir nuevamente.
AL principio estará aún liquido pero de a poco se irá espesando.
De nuevo microondas por 30 segundos y al sacarlo batir de nuevo.
Repetir el proceso unas tres veces  hasta que la mezcla este espesa.
Lo importante es revolver cada vez que se retira.
Una vez que esté lista dejar enfriar .
Cuando este fria ya se puede ocupar y si queda se puede guardar en un frasco en el refrigerador por unos 2 días.







Comments