The last Easter dessert! Meringue nest with passionfruit curd, and you have a little treat !
Source: Eating well
Ingredients meringue nests
3 large eggs white(at room temperature)
1/4 teaspoon cream of tartar
3/4 cup superfine sugar (caster sugar)
1/2 teaspoon vanilla extract
Method
Separate one egg at a time into a small ball, letting the white fall into the ball and reserve in other bowl the yolk.
It's whites are yolk free transfer to a medium mixing bowl .
Add cream of tartar to the whites and beat with an electric mixer on medium high speed until soft peaks form.
Slowly add sugar about 1 tablespoon at a time, until all the sugar is added.
Continue beating until the whites are stiff and glossy. Add vanilla and beat 30 seconds more.
Position racks in the upper and lower thirds of the oven Preheat to 110° C (200° F) Line a baking sheets with parchment paper.
Transfer the meringue to a pastry bag qnd pipe 5 or 6 rounds.
Bake the nests until dry and crisp throughout about 1 1/2 hour Turn the oven off and leave the merigue until are cool.
Remove from the oven and place in a work surface.
Passionfruit curd
3 yolks1/2 cup of sugar
1 tablespoon of lemon juice
1/4 cup passionfruit puree or nectar
1/2 cup of butter (1 stick) cubed
Method
In a saucepan combine the yolks with the passionfruit puree and 1/2 cup of sugar and 1 tablespoon of lemon juice.
Cook over to low heat whisking until the sugar dissolves.
Add the butter and cook until thickened about 8 minutes.
Put the passionfruit curd into a bowl and refrigerate and chilled.
Note: The meringues are best served and eaten as soon are they are filled. They will become soggy if allowed to sit to long
En español
Nidos de merengue con salsa de maracuyá
Hice estos pequeños nidos de merengue como algo especial para Semana Santa.
Hay que tener paciencia con los merengues y a horno muy suave, pero vale la pena!
La salsa de maracuya le da un toque tambien se puede hacer con crema de limón.
Ingredientes
nidos de merengue
3 claras de huevo
1/4 cucharadita cremor tártaro
3/4 taza de azúcar en polvo
1/2 cucharadita extracto de vainilla
Preparación
Separar las claras de las yemas de a un huevo por vez.
Fijandose que no caiga nada de yema en las claras.
Dejar las yemas aparte para la crema de maracuyá.
Batir en un bol mediano las claras y agregar el cremor tártaro.
Batir a velocidad mediana hasta que se formen los merengues.Agregar el azúcar de a una cucharada por vez y continuar batiendo.
Hasta que el merengue tenga una consistencia sólida y brillante.
Finalmente agregar la 1/2 cucharadita de vainilla y batir un poco más.
Prender el horno a 110°c .
Preparar una bandeja de horno con papel mantequilla.
Usando una manga plástica con una boquilla hacer 5 o 6 nidos.
Cocinar hasta que esten secos y crujientes durante 1 hora y 1/2 en lo posible no abrir el hono.
Cuando esten listos apagar y dejar enfriar un rato.
Si no se van a servir de inmediato no rellenarlos porque se humedecen y pierden forma. rellenarlos justo antes de servir.
Crema de maracuyá
3 yemas
1/2 taza de azúcar
1/4 taza de maracuyá en salsa o congelada
1/2 taza de mantequilla en cubos
1 cucharada dejugo de limón
Preparación
En un sarten mezclar las yemas con la salsa de maracuyá a fuego suave.Agregar mezclando 1/2 taza de azucar y el jugo de limon.
Cocinar hasta que el azúcar se disuelva y finalmente agregar la mantequilla.
Cocinar unos 8 minutos siempre revolviendo.
Poner en un bol y dejar enfriar antes de rellenar los nidos.
Solo rellenar ANTES de servir para que no se humedzca el merengue.
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